Fysiopraktijk acupunctuur Aalsmeer

Een begrafenis ten tijde van corona, hoe ziet dat eruit?

Geplaatst op

Door de corona pandemie verlopen veel dingen in ons leven anders dan we gewend zijn. Ook afscheid nemen is nu anders. Hoe ziet een begrafenis er uit ten tijde van corona?

Corona maatregelen bij een begrafenis

Om de verspreiding van het virus zo veel mogelijk tegen te gaan mogen er maximaal 30 mensen aanwezig zijn bij een begrafenis. Dit mag alleen als de aanwezigen zich houden aan de maatregelen zoals 1,5 meter afstand. Het aantal personen dat aanwezig mag zijn bij de begrafenis is exclusief de uitvaartleider, geestelijken en dragers. Ook de beheerders van de begraafplaatsen worden niet meegerekend bij het maximale aantal personen. Er mogen dus maximaal 30 nabestaanden aanwezig zijn bij de afscheidsdienst. Een begrafenis ten tijde van corona kan er dus behoorlijk anders uitzien. Dat kan voor de nabestaanden moeilijk, zwaar of extra emotioneel zijn.

Afscheid op afstand

De afscheidsdienst ziet er ten tijde van corona waarschijnlijk anders dan de nabestaanden voor ogen hadden. Ook elkaar steunen en troosten is nu anders, een arm om elkaar heen slaan mag nu niet. Veel families krijgen nu te maken met het overlijden van een dierbare. De corona maatregelen maken het afscheid soms nog moeilijker. Toch is het heel belangrijk om afscheid te kunnen nemen en om recht te doen aan het leven van de overledene. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om toch meer personen bij de uitvaart te kunnen betrekken. Ook een afscheid op afstand kan mooi, persoonlijk en troostvol zijn. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de uitvaart uit te zenden via een beveiligde livestream. De nabestaanden die niet bij de uitvaartdienst aanwezig kunnen zijn hebben zo toch de mogelijkheid om de uitvaart op afstand te zien. Ook is het mogelijk om de uitvaart op te nemen. Voor een livestream of opname moet altijd toestemming gegeven worden door de nabestaanden. Op verschillende locaties in Nederland is het zelfs mogelijk om de overledene een laatste groet te brengen met de auto. De nabestaanden kunnen dan met eigen auto langzaam langs de kist rijden voor een laatste afscheid.

Condoleren

Een hand geven of een arm om iemand heen slaan mag nu niet, ook niet om te condoleren. Er zijn inmiddels een aantal alternatieve manieren van condoleren bedacht om de nabestaanden een hart onder de riem te steken. Leg bijvoorbeeld uw hand op uw hart of vouw uw handen voor uw borst ineen. Ook een bescheiden handkus geven met beide handen is toegestaan. Wanneer u niet bij de afscheidsdienst aanwezig bent kunt u de nabestaanden een kaartje of videoboodschap sturen om hen te steunen.

De uitvaartverzekering

Ook ten tijde van corona staat uw uitvaartverzekering voor u klaar. Veel diensten blijven ongewijzigd en anders wordt er waar mogelijk een passend alternatief geboden. Wilt of kunt u geen gebruik maken van bepaalde diensten vanwege corona? Dan kunt u hier vaak een vergoeding voor krijgen. Een andere mogelijkheid is om bijvoorbeeld te kiezen voor extra bloemen, kaarten of een mooi en persoonlijk herinneringsproduct. Heeft u nog geen uitvaartverzekering? Een uitvaartverzekering vergelijken zal u helpen bij het kiezen van een verzekeraar.

Gerelateerde berichten

Over ons

Wil je soepel door het leven (blijven) gaan? Lees dan de verschillende tips in onze blogs. We posten met grote regelmaat nieuwe publicaties.

Contactgegevens

Via info @ fysiopraktijkacupunctuuraalsmeer.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden