Fysiopraktijk acupunctuur Aalsmeer

Hoofdpijn, kaakpijn en tandenknarsen?

Geplaatst op

Het temporomandibulaire gewricht is een veel voorkomende bron van pijn en klachten. Het is het gewricht dat de onderkaak met de schedel verbindt en ervoor zorgt dat de mond open en dicht kan, om kauwen en spreken te vergemakkelijken.  Het is een van de kleinste gewrichten in het lichaam, maar het kan een van de meest belemmerende zijn omdat we het de hele dag door vaak moeten gebruiken bij het eten of praten.

Mogelijk heb je last van TMD

Mensen die lijden aan temporomandibulaire dysfunctie (TMD) hebben vaak een klikkend of knallend gevoel bij het openen of sluiten van hun mond.  Dit klikken of knallen, dat optreedt wanneer de schijf in het gewricht niet in de juiste stand staat wanneer de kaak beweegt, kan zo luid zijn dat anderen het zelfs kunnen horen. Andere veel voorkomende symptomen zijn hoofdpijn, nekpijn en oorsuizen (ook wel tinnitus genoemd). Een van de belangrijkste oorzaken van TMD is bruxisme, het herhaaldelijk klemmen of knarsen van de tanden. Dit gebeurt meestal ’s nachts tijdens het slapen, dus mensen zijn zich er misschien niet van bewust totdat hun tandarts vroegtijdige slijtage van de tanden opmerkt of een echtgenoot of familielid het knarsende geluid hoort. Een andere mogelijke oorzaak van TMD zijn activiteiten waarbij de mond met kracht in een scheve stand wordt gesloten, zoals overmatig kauwen op kauwgom en nagelbijten. Degeneratieve gewrichtsaandoeningen, structurele mond- en tandproblemen, en de houding van nek en bovenrug kunnen ook bijdragen aan TMD. Het is belangrijk om de houding te beoordelen, want een slechte houding verstoort het normale mechanisme van de spieren die verantwoordelijk zijn voor het kauwen, waardoor het gewricht extra wordt belast.

Vraag je partner/huisgenoot om hulp

Het is altijd raadzaam om naar je tandarts te gaan om te beoordelen of er structurele problemen zijn. Bruxisme kan bijvoorbeeld tot een minimum worden beperkt met een bijtplaatje (ook wel nachtbeschermer genoemd) dat ’s nachts wordt gedragen, wanneer het knarsen het ergst is. Vraag daarom af en toe aan je partner of huisgenoot of hij/zij jou ‘s avonds hoort tandenknarsen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden