Fysiopraktijk acupunctuur Aalsmeer

Lui oog behandelen – Hoe een lui oog te verhelpen

Geplaatst op

De neurowetenschap heeft bewezen dat het menselijk brein op elke leeftijd kan veranderen (neuroplasticiteit), dus ook het luie oog is op elke leeftijd te behandelen. De behandeling bestaat uit brillen, atropinedruppels, ooglapjes en/of zichttherapie, waaronder oogoefeningen, visueel-motorische verwerkingsactiviteiten en neurologische therapieën. Medisch onderzoek heeft aangetoond dat luie ogen tot 17 jaar met succes worden behandeld met therapieën. De behandeling van amblyopie na de leeftijd van 17 jaar is niet gerelateerd aan de leeftijd, maar vereist meer inspanning, inclusief zichttherapie.

Op latere leeftijd

Het is bewezen dat een gemotiveerde volwassene met strabisme en/of amblyopie die ijverig werkt bij vision-therapie een betekenisvolle verbetering van de visuele functie kan krijgen. Zoals sommige volwassen patiënten graag zeggen: “Ik ben niet op zoek naar perfectie, ik zoek jou om me te helpen het beter te maken.” Het is belangrijk dat de oogartsen geen waardeoordelen maken voor de patiënten. In plaats van te zeggen “er kan niets worden gedaan”, zou het juiste advies zijn: “Je zult niet zoveel verbetering hebben als je op jongere leeftijd zou hebben gehad, maar ik zal je doorverwijzen naar een oogtrainingsspecialist die je kan helpen als je gemotiveerd bent.”

Elke amblyopische patiënt verdient een poging tot behandeling.

Hoewel verbeteringen op elke leeftijd mogelijk zijn met een goede behandeling, bieden vroegtijdige opsporing en behandeling nog steeds het beste resultaat. Toch moet de wens om op jonge leeftijd te worden behandeld niet motiveren tot een overhaaste oogoperatie. Bij het overwegen van behandelingsopties is het belangrijk om te begrijpen dat luie ogen het gevolg zijn van problemen in de hersenen (neurologisch tekort) en dat een operatie die vaak wordt uitgevoerd voor luie ogen alleen wordt uitgevoerd op de spieren aan de buitenkant van het oog of de ogen. In veel gevallen zal een lui-ogenoperatie alleen cosmetische voordelen opleveren en het zicht van de patiënt niet verbeteren. Behandelingsopties die specifiek gericht zijn op verbetering van het gezichtsvermogen moeten worden uitgeput voordat een oogspieroperatie wordt overwogen. Eventueel kan er na de operatie cosmetische verbetering worden gerealiseerd door middel van het laten uitvoeren van een ooglidcorrectie aan de klant van het luie oog.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden