Fysiopraktijk acupunctuur Aalsmeer

Wat is logopedie en wanneer is het nodig?

Geplaatst op

Je kunt bij de logopedist terecht als je last hebt van problemen of moeite hebt met onder andere je stem, spraak, taal, gehoor en/of slikken. Logopedie is een gespecialiseerde vorm van de gezondheids- en paramedische zorg en valt meestal onder de basisverzekering. Je kunt op elke leeftijd terecht bij de logopedist. Vaak denkt men dat de logopedist alleen voor baby’s en/of kinderen is, maar dit is niet per se het geval. Ook na bijvoorbeeld een hersenbloeding kan de logopedist je helpen om je spraak bijvoorbeeld weer te verbeteren en/of opnieuw aan te leren.   

Wanneer ga je naar de logopedist? 

Wanneer je klachten ervaart met betrekking tot je stem, spraak, gehoor, slikken, hyperventilatie, afwijkende mondgewoonten, stotteren, afasie en dysartrie of communicatie dan kom je in aanmerking voor een afspraak en/of behandeling bij de logopedist. Logopedie helpt je om het vermogen tot communiceren of om problemen met het slikken te verbeteren of te herstellen. 

De eerste afspraak 

Tijdens de eerste afspraak doet de logopedist uitgebreid onderzoek en vraagt naar de invloed van je klachten en/of stoornis op je dagelijkse leven. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld. De logopedist zal je ook advies en voorlichting geven over hoe jij thuis kunt oefenen. Meestal duurt een logopedische behandeling een half uur – tot een uur, afhankelijk van de klachten en het behandelplan. De laatste minuten van de afspraak wordt vaak gebruikt voor rapportage en het verslag. Zo kan de logopedist je vorderingen bijhouden. 

Waar kan ik een logopedist vinden? 

Veel logopedisten werken in een eigen praktijk met één of meerdere logopedisten. Daarnaast zijn er logopedisten in dienst van bijvoorbeeld de GGD, maar ook in het speciaal (basis)onderwijs. Instellingen voor mensen met verstandelijke beperkingen, revalidatiecentra, verpleeghuizen en bijvoorbeeld ziekenhuizen. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij een van de praktijken van depraatmaatgroep.nl zij zitten verspreid over een groot deel van Nederland. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden